5 Tips voor Aanstaande Vaders

Als hun partner haar zwangerschap aankondigt, voelen mannen zich vaak buitengesloten. Vooral wie voor het eerst een kind verwacht, heeft vaak even tijd nodig om aan de veranderde situatie te wennen. Het helpt veel mannen om in actie te komen en zich te concentreren op dingen die ze zelf kunnen doen. Zo kunnen ze al vóór de geboorte de koers uitzetten voor een geweldig gezinsleven. We hebben in dit artikel dan ook verschillende tips klaargezet die specifiek op mannen gericht zijn!

Tip 1: Geniet van het samenzijn

Als de baby er eenmaal is, is er nauwelijks nog tijd voor, en het kan jaren duren. Breng dus zoveel mogelijk tijd met je partner door, ga met haar uit, organiseer een picknick of nodig haar uit voor een dagje winkelen. Een ontspannende vakantie voor twee is ook een goed idee, zelfs tegen het einde van de zwangerschap.

Tip 2: Steun je partner emotioneel

Als de hormonen tijdens de zwangerschap de overhand krijgen, kan dat zenuwslopend zijn, zowel voor de vrouw als voor de man. Maar vooral nu moet je je partner serieus nemen en er voor haar zijn. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk de juiste toon aan te slaan. Maar met goede luistervaardigheid, veel aandacht en een extra portie begrip, kan veel gewonnen worden.

Tip 3: Stop met roken

Roken tijdens de zwangerschap is een absolute no-go – voor beide ouders. Nicotine is vergif voor het ongeboren kind. En ook als jij het niet bent die de baby draagt: Je partner is een passieve roker. Maak dus een eind aan de sigaretten! Dit is ook een daad van solidariteit als je partner tijdens de zwangerschap ook stopt met roken. Voor tips over hoe je kunt stoppen met roken, lees ons artikel over hoe je een niet-roker kunt worden en blijven.

Tip 4: Koop de juiste spullen

Je zult verbaasd zijn hoeveel apparatuur een kleine baby nodig heeft – en hoeveel dat kost. Wacht niet tot je 9 maanden oud bent om het te kopen. Maar laat je niet te veel meeslepen door de ruime keuze aan producten. De beste manier om uit te vinden welke aankopen echt zin hebben is te praten met mensen die al ouders zijn. Misschien kun je bij hen iets van de dingen die je nodig hebt oppikken. Een dure aankoop die je bijvoorbeeld moet doen is het kopen van een goede kinderwagen.

Tip 5: Bereid je voor op het kind

Je groeit met je taken mee. En zelfs vaders doen intuïtief een heleboel dingen goed als hun kind er is. Toch kan het geen kwaad om van tevoren wat basisbeginselen te oefenen, zoals hoe je een baby vakkundig een luier verschoont. Het is nu ook de tijd voor nestbouw, d.w.z. het opknappen en inrichten van de kinderkamer. Het schilderen kun je beter aan je partner overlaten, trefwoord: giftige dampen!

Geniet van de tijd

In het ideale geval zou zwangerschap een tijd van vreugdevolle verwachting en levensvreugde moeten zijn – voor beide partners. Maar wat als je je niet precies zo voelt en het moeilijk vindt je te identificeren met je aanstaande nieuwe rol? Als de belasting te veel wordt, moet je hulp zoeken. Er zijn veel adviesdiensten speciaal voor aanstaande vaders. Je arts kan je naar de juiste plaatsen verwijzen.

Plaats een reactie