Als je baby gillend wakker wordt

Als je baby gillend wakker wordt, vraag je je misschien af of er een onderliggende reden achter zit. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn slaaptekort, nachtmerries, en indigestie. Hier zijn wat tips om je kind te helpen kalmeren en weer in slaap te brengen. Probeer wat zachte muziek of een verhaaltje voor het slapengaan op te zetten om je kind te kalmeren en hem of haar te laten ontspannen. Als deze pogingen niet lijken te werken, kun je beter naar je arts gaan.

Problemen met dutjes

Baby’s worden vaak krijsend wakker, maar dat is niet het einde van de wereld. Er zijn een aantal strategieën die je kunt proberen om je ontroostbare kind te helpen kalmeren. Enkele effectieve manieren om je baby te kalmeren zijn hem stevig vasthouden, hem meenemen voor een ritje met de wandelwagen, en het volgende dutje een uur vervroegen. Je arts kan je ook het juiste dutjesschema voor je kind aanraden, gebaseerd op zijn behoeften.

Je baby kan oververmoeid zijn. Dit veroorzaakt een moeilijkere overgang naar de slaap. Dit geldt vooral voor ochtenddutjes, die meer kans hebben op vroeg wakker worden. Behalve oververmoeid kan het kind ook honger hebben, een groeispurt doormaken, of gewoon moe zijn. In elk geval moet je proberen de oorzaak van dit vroege ontwaken te achterhalen om de beste oplossing voor je kind te bepalen.

De oorzaak van het post-slaap huilen van je baby kan liggen in het feit dat hij niet helemaal moe is. Probeer je baby minstens 15 minuten eerder dan gewoonlijk voor een dutje neer te leggen. Uiteindelijk zal je baby weer in een normale slaaptoestand komen. Dit kan een uitdagend proces zijn, maar het is er een dat je kunt doen. Je kunt ook proberen de middagdutjes 30 minuten uit te stellen om te zien wat werkt.

De natuurlijke slaapcyclus van je baby is ongeveer dertig tot veertig minuten. Soms denk je dat je baby dertig tot veertig minuten dutjes nodig heeft, maar de realiteit is dat je baby niet uit zichzelf naar de volgende slaapcyclus zal kunnen overgaan. Het gevolg is dat de eerste paar weken van het dutten een gespannen tijd zijn voor zowel jou als je baby. Als je baby vaker huilend wakker wordt, probeer hem of haar dan te kalmeren.

Slaapgebrek

Hoewel baby’s normaal gesproken gezonde slapers zijn, kunnen afleidingen, lawaai en spanning verhinderen dat ze in slaap vallen en ’s nachts wakker worden. Symptomen van slaaptekort zijn vaak wakker worden, nachtmerries en slaapwandelen. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit probleem te verhelpen. Lees verder om er een paar te leren kennen. Hieronder staan enkele suggesties om de slaap van je kind te herstellen.

Probeer te begrijpen dat het huilen van je kind tijdens de nacht een signaal is dat het niet gezond is. Een koorts of een ziekte kan de boosdoener zijn, dus controleer je baby op koorts of andere symptomen. Evenzo kan een ontwikkelingsachterstand bij oudere kinderen de schuldige zijn. Wat de oorzaak ook is, een rustgevende slaaproutine zal je kind helpen weer in slaap te komen. Probeer je baby een bad te geven voor het slapengaan, en vermijd het wiegen van je kind.

De eerste stap om de slaap van je baby te verbeteren is je eigen stressniveau te verlagen. Als je kunt accepteren dat het normaal is dat je baby schreeuwend wakker wordt, zul je het veel gemakkelijker vinden hem/haar in slaap te brengen. Je zult ook meer rust krijgen en gelukkiger zijn als je je geen zorgen maakt over de slaap van je baby. Hopelijk wordt dit de nieuwe norm als je baby uitgroeit tot een gezonde peuter.

Een andere manier om de slaap van je baby te verbeteren is te voorkomen dat je hem/haar te lang in bed legt. Studies tonen aan dat baby’s met chronische slaapbeperking meer kans hebben op slaapgestoorde ademhalingspatronen. Die worden in verband gebracht met een heleboel gezondheidsproblemen, waaronder SIDS. Maar er is geen enkele manier om te garanderen dat je kind een gezonde nachtrust krijgt als het die wordt ontnomen.

Nachtelijke angsten

Je kunt overweldigd worden door het verwoedde gehuil van je baby tijdens nachtelijke angsten. Gelukkig is de meest gebruikelijke manier om met deze angstige episodes om te gaan, rustig te blijven en te wachten tot je kind tot rust komt. Een paar minuten zijn meestal voldoende om hem of haar rustig te krijgen, dus maak je niet te veel zorgen om hem of haar wakker te maken. Als je in staat bent je kalm te houden, kun je zelfs voorkomen dat je ze helemaal wakker maakt.

Een arts kan de diagnose nachtangsten stellen door het gedrag van je kind te observeren. Af en toe kunnen ze optreden in onbekende omgevingen en situaties. In zulke gevallen is het belangrijk om verzorgers te waarschuwen en een kalmerende bedtijdroutine te volgen. Als je kind gillend wakker wordt, probeer het dan in dezelfde kamer bij je te houden om het te kalmeren. Een arts kan ook een slaaponderzoek bevelen als je vermoedt dat de oorzaak van de nachtelijke angsten van je baby een medische kwestie is.

Een nachtangst is een oncontroleerbare episode in de slaap van een kind waarin het plotseling begint te gillen, en op geen van de volwassenen in de kamer reageert. Nachtangsten duren meestal ongeveer 45 tot 90 minuten en treden niet op tijdens de droomfasen van de slaap. Na de nachtelijke terreur is je baby meestal kalm en gaat weer vredig slapen. Het kan ook moeilijk zijn een huilende baby wakker te maken, vooral als het geschreeuw oncontroleerbaar is.

De oorzaken van nachtangsten verschillen van kind tot kind. In sommige gevallen houden ze verband met te ziek zijn of stress hebben, en het gebruik van bepaalde medicijnen kan het risico op een nachtelijke schrik vergroten. Een kind met een familiegeschiedenis van nachtelijke terreur heeft echter meer kans om deze episodes te ervaren. Hoewel kinderen met nachtangsten tijdens de episode wakker zijn, herinneren ze het zich de volgende ochtend meestal niet meer.

Indigestie

Af en toe worden baby’s schreeuwend wakker van indigestie. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door de onderste slokdarmsfincter (LES) die de slokdarm van de maag scheidt. GERD ontstaat wanneer de LES zich ontspant of niet goed sluit, waardoor zure vloeistoffen uit de maag naar achteren kunnen stromen, uit de neus of mond. Symptomen zijn onder meer brandend maagzuur.

Verlatingsangst

De duur van verlatingsangst hangt af van de ontwikkeling van het kind en van je opvoedingsstijl. Als je snel bent om je huilende baby te troosten, versterk je misschien hun negatieve gedrag. Wees in plaats daarvan geduldig en geef ze de tijd om te kalmeren. Scheidingsangst komt vaak voor bij baby’s, dus volg zeker deze tips om de situatie te helpen verlichten. Hieronder staan enkele dingen waarmee je rekening kunt houden als je je baby probeert te troosten.

De meeste baby’s beginnen het verschil tussen de aanwezigheid en de afwezigheid van hun moeder te begrijpen als ze ongeveer zes tot twaalf maanden oud zijn. Tot ze de tijd kunnen begrijpen, kunnen ze huilen en zich onveilig voelen zonder hun moeder. Deze fase van verlatingsangst bereikt een hoogtepunt tussen de tien en achttien maanden en neemt meestal af tegen de leeftijd van drie jaar. Je zult waarschijnlijk een patroon van tranen en driftbuien opmerken tijdens deze vroege stadia.

Een rustgevende bedtijdroutine kan helpen verlatingsangst te verminderen. Oefen je baby op een veilige plaats achter te laten, en kort daarna terug te komen. Op dezelfde manier kun je slaapliedjes opnemen en ze voor je kind zingen voor je weggaat. Dit zal je kind helpen je afwezigheid te associëren met je aanwezigheid. Hierdoor zal je kind zich veiliger voelen in je afwezigheid. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat je regelmatig even bij je baby langs gaat, zodat hij zich niet in de steek gelaten voelt.

Als je niet zeker bent van de precieze reden van het huilen van je baby, probeer dan de oorzaak aan te wijzen en die uit te werken. De meest voorkomende oorzaak van verlatingsangst bij baby’s is een ontwikkelingsverandering die optreedt tussen negen en 18 maanden. Een baby kan ook moeite hebben om in slaap te komen of om weer in slaap te komen als je voor je werk weggaat of een nachtje de stad uitgaat. Door proactief te zijn, kun je je kind helpen weer rustig te worden.

Plaats een reactie