Baby slaap workshop – Hoe kom je door de 3 maanden slaapregressie heen?

Het eerste levensjaar van een kind kan een zware rit zijn, vooral als je tegen de drie-maanden slaapregressie oploopt. Maar maak je geen zorgen – aan de slaapregressie komt uiteindelijk een eind. Baby Sleep Workshop is er om je te helpen oplossingen voor je problemen te vinden. Hier zijn wat tips om je door de eerste drie maanden van de slaapregressie heen te helpen. Lees verder voor wat nuttig advies. We bekijken hoe slaapregressie kan worden opgelost en waarom het optreedt.

4 maanden slaapregressie

De 4-maanden slaapregressie is een veel voorkomend verschijnsel dat plotseling optreedt nadat de baby de derde maand bereikt heeft. Het kan twee tot zes weken duren. In deze tijd leert je baby de slaap te reguleren en minder vaak wakker te worden. Het goede nieuws is dat het niet blijvend is, en dat het heel goed mogelijk is om de slaap van je baby na deze tijd te verbeteren. Hier zijn wat tips om deze overgang voor jou en je baby gemakkelijker te maken.

Observeer je baby goed. Tijdens deze periode kan het zijn dat hij of zij niet onderweg dut. In plaats daarvan zullen ze beter dutjes doen in de veiligheid van een donkere, stille kamer. Ook al kun je niet de hele tijd bij je baby zijn, probeer je baby gerust te stellen en hem aan te moedigen zelfstandig te slapen. Hoe vroeger je deze geruststelling geeft, hoe minder waarschijnlijk het is dat je baby wakker wordt.

Afhankelijk van de leeftijd van je baby en je methoden om hem of haar te leren zelf te kalmeren, kan de 4 maanden slaapregressie een paar dagen tot een paar weken duren. Het goede nieuws is dat de hersenen van de meeste baby’s zich rond deze tijd ontwikkelen. Dit betekent dat je baby uiteindelijk beter dan ooit zou moeten slapen. Gelukkig heeft deze overgang meestal niets te maken met medische problemen. Zolang je de verwachtingen in het juiste perspectief kunt houden, zal de 4 maanden slaapregressie sneller voorbijgaan dan je zou verwachten.

Als je baby ’s nachts nog steeds niet slaapt, bied hem of haar dan een kans om te gaan slapen als de ander niet op je kind reageert. De 4-maanden slaapregressie is geen medisch probleem. Je kinderarts kan je hier echter mee helpen of je doorverwijzen naar een slaapexpert. Het is belangrijk te onthouden dat alle baby’s uiteindelijk ’s nachts in slaap vallen. Als je niet bereid bent dat te doen, zal je kind ’s nachts niet beter slapen.

Het slaappatroon van een baby verschuift waarschijnlijk rond de vierde maand. Dit is de eerste van verschillende slaapterugvallen als ze volwassen worden. Hoewel dit tijdelijk is, kan het moeilijk zijn om je baby weer in een gezond slaappatroon te krijgen. Je moet er ook rekening mee houden dat je baby deze slaapregressie ook na drie maanden nog zal doormaken. Als je er niet in slaagt een slaaproutine te herstellen, is het misschien tijd om een kinderarts of een slaapcoach te raadplegen.

Een slaapregressie van de vierde maand is geen grote reden tot bezorgdheid, maar het kan verwarrend zijn voor ouders. Het is echter een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van je baby, en er is niets mis mee om het te laten gebeuren. Het is gebruikelijk je ontmoedigd te voelen nadat je een verandering in het slaappatroon van je baby hebt opgemerkt. Het kan echter een teken zijn dat je baby klaar is voor een volwaardig slaapschema voor volwassenen.

Plaats een reactie