De Eerste Tekenen van Zwangerschap

De twee weken na de eisprong zijn het spannendst als je een baby wilt krijgen. Zal ik ongesteld worden of niet? Ben ik echt zwanger? Op de een of andere manier voel ik me deze keer anders, mijn borsten zijn strak en ik ben de hele tijd moe. Zou het dan echt gewerkt hebben? Er zijn veel zwangerschapsverschijnselen van het wonder dat zich in je buik voltrekt.

We vertellen je welke veel voorkomende tekenen vrouwen al voelen vóór een positieve zwangerschapstest en welke van deze tekenen als zekere tekenen worden beschouwd.

De “maandelijkse-periode” komt niet

Het uitblijven van je menstruatie is een van de zekerste tekenen van zwangerschap. De bevruchte eicel nestelt zich, de hormoondaling en de bloeding aan het eind van de cyclus blijven uit.

Verandering van borst

Een verandering in de borst is vaak het eerste wat vrouwen opmerken. Vaak worden ze strak, er is een trekkend gevoel en de tepels worden gevoeliger. Dit komt door de hormoonproductie die de melkklieren stimuleert.
Vermoeidheid

Veel vrouwen konden gewoon slapen. Geen wonder: hun hormoonhuishouding verandert snel, nog onzichtbaar maakt hun lichaam zich klaar voor een grote verandering.

Stemmingswisselingen

Je kent dit misschien van je normale cyclus: de hormonale schommelingen kunnen je van alles laten voelen, van opgetogen tot depressief. Net als bij je menstruatiecyclus kunnen de veranderingen in hormonen aan het begin van de zwangerschap ook wat emotionele onrust veroorzaken.

Misselijkheid

Misselijkheid is ook een duidelijke aanwijzing dat de bevruchting heeft plaatsgevonden. Heel klassiek is ochtendmisselijkheid, die na de eerste uren verdwijnt. Misselijkheid kan ook in golven komen of de hele dag aanhouden.

Trekken in de lies

Een trekkend gevoel in de onderbuik en liezen kan ook een teken van zwangerschap zijn. Dit komt omdat de ligamenten uitrekken en groeien om de komende negen maanden plaats te maken voor de baby. Dit kan echter ook aanvoelen alsof je menstruatie begint.

Veranderde eetlust

Plotseling veroorzaakt de eens zo vitale koffie bij het ontbijt misselijkheid en is de aftershave van je partner bijna ondraaglijk? Heb je in plaats daarvan trek in mosterd? Veranderingen in smaak, reuk en eetlust kunnen ook wijzen op zwangerschap.

Wanneer ben ik zeker van een zwangerschap?

Helaas zijn de meeste zwangerschapssignalen niet erg duidelijk. Ze kunnen er niet alleen op wijzen dat je zwanger bent, maar ook dat je menstruatie op het punt staat te beginnen. Vooral als je jezelf zo nauwkeurig observeert als je kinderen wilt krijgen, lijken veel processen in je lichaam opmerkelijk.

Test niet te vroeg

Het is vooral moeilijk om te wachten tot het einde van de cyclus. Een vroege zwangerschapstest kan je zekerheid geven voordat je menstruatie stopt, maar hij is minder betrouwbaar dan een gewone test. Het reageert op kleine hoeveelheden HCG (iets meer dan 10 IU (Internationale Eenheden) HCG per liter urine). De normale test wordt pas positief bij een concentratie van 25 IU/liter HCG.

Als het geen vroege zwangerschapstest is en de urinetest na de laatste dag van de cyclus correct wordt uitgevoerd, is een zwangerschapstest volgens de informatie van de fabrikant voor 99 procent veilig.

Wanneer zie je iets op de echo?

Zelfs als de tweede streep op de zwangerschapstest al heel duidelijk was, is er tot teleurstelling van veel vrouwen zo vroeg op de echografie weinig te zien. De gynaecoloog zal zeker herkennen dat het slijmvlies sterk ontwikkeld is. Met elke dag die verstrijkt is er een grotere kans om een vruchtholte te zien en, iets later, het piepkleine embryo. De hartslag van het kleine wezen is soms pas in de achtste week te zien.

Plaats een reactie