Doe-het-zelf knutselactiviteiten voor 2-jarigen

Doe-het-zelf knutselactiviteiten zijn geweldig om kleurherkenning te ontwikkelen en creatieve vaardigheden te stimuleren. Eenvoudige knutselwerkjes kun je maken van huishoudelijke voorwerpen of vormen van dieren. Maak de activiteit leuk en interessant voor je peuter door verschillende materialen en nieuwe manieren om het te doen te verkennen. Een doe-het-zelf knutselactiviteit is ook een gelegenheid om te leren over het proces van het maken van een voorwerp. Kinderen kunnen ook spelletjes doen waarbij ze moeten knippen en plakken. Enkele leuke ideeën voor peuters zijn:

Bouw een auto van een kartonnen doos

Om een auto te bouwen van een kartonnen doos voor een tweejarige begin je met het verzamelen van alle materialen die je nodig zult hebben. Je kunt hem zo groot of zo klein maken als de fantasie van je kind toelaat. Knip de doos zo uit dat hij op een auto lijkt. Je kunt dan de deuren en de voorruit erop lijmen. Je kunt ook een papieren bord als stuurwiel toevoegen. Bevestig het stuurwiel aan de doos met een paperclip.

Vervolgens moet je een zitje voor je kleuter maken. Je kunt beginnen met een kartonnen doos te bekleden met een niet-klevende plankbekleding. Gebruik dan witte lijm om het zitje te maken. Buig het karton om de zitjes en het dashboard te maken. Als je geen perfecte vorm voor het zitje kunt krijgen, kun je een touwtje gebruiken om ervoor te zorgen dat het zitje de juiste vorm heeft.

Een andere leuke toepassing voor een kartonnen doos is het maken van een trommel. Als je kind van trommels houdt, gebruik dan een kartonnen doos om er een te maken. Een ander leuk gebruik voor een kartonnen doos is voor het schrijven en versturen van brieven. Je kunt de doos ook gebruiken om een huisje te maken voor Legomensen of poppen. Deze knutselwerkjes zijn niet alleen betaalbaar, maar ook milieuvriendelijk. Als je ervoor kiest een kartonnen doos knutselwerkje voor je kind te maken, kun je er van maken wat je maar wilt.

Tel tot 10 uit het hoofd

Uit het hoofd tot 10 tellen is een vaardigheid die veel kleuters al op jonge leeftijd moeten ontwikkelen. Kinderen van deze leeftijd zijn in staat tot vijf of twee te tellen, maar ze zijn nog bezig hun begrip van hoeveelheid te ontwikkelen. Tellen tot 10 is een leuke activiteit voor jonge kinderen, en deze activiteiten zullen je kind helpen de vaardigheid te leren en tevens een gevoel van vertrouwdheid met getallen te ontwikkelen. Hier zijn wat ideeën voor telspelletjes en liedjes met je peuter.

Bedenk bij het oefenen van het tellen dat de volgorde van tellen er niet toe doet – het eerste getal is altijd het belangrijkst. Het laatste getal heet het kardinale getal. Achteruit tellen of een paar getallen overslaan is nuttig, want kinderen leren zo de waarde van een groep voorwerpen op het zicht herkennen. Je kunt je peuter ook corrigeren als hij of zij bij het tellen twee in plaats van één zegt.

Een andere effectieve methode om tellen tot tien te leren is het gebruik van spelletjes. Jonge kinderen vinden het leuk om te doen alsof, dus wijs zes tekens toe aan dobbelsteennummers. Laat je kind dan de dobbelstenen gooien, het getal op het personage aankruisen en dan tot tien tellen met de stem van het personage. Het kind zal zich prima vermaken en tegelijk een nieuwe vaardigheid leren! Als je geen geheugenspelletjes voor jonge kinderen hebt, zijn hier een paar leuke activiteiten om je peuter te vermaken en tegelijk zijn getalvaardigheid op te krikken.

Los een puzzel op

Een leuke manier om je peuter bezig te houden is hem een puzzel te geven. Puzzels zijn niet alleen leuk, maar ze kunnen ook belangrijke cognitieve vaardigheden ontwikkelen en je kind leren zijn handelingen te plannen. Het oplossen van een puzzel helpt je peuter ruimtelijk inzicht te oefenen, wat belangrijk is voor later lezen, schrijven en andere activiteiten. Als je peuter het leuk vindt om stukjes in elkaar te leggen, overweeg dan om hem een set puzzels te geven.

Bij het oplossen van een puzzel zal je peuter aangemoedigd worden om vragen te stellen en de voorwerpen op de puzzel te bespreken. Hij zal waarschijnlijk verschillende keren naar nieuwe woorden moeten luisteren voor hij ze correct kan gebruiken. Deze activiteit moedigt hem ook aan zijn kortetermijngeheugen te testen, wat essentieel is op school en op de werkplek. Het helpt je ook de woordenschat van je kind te verbeteren. En natuurlijk zal hij ervan genieten nieuwe dingen te leren!

Als je puzzels voor je kind kiest, zorg er dan voor dat je er kiest die niet te veel hulp van volwassenen vereisen. Zo zal je kind niet in de war raken door het grote aantal stukjes of misschien niet zo snel een puzzel kunnen afmaken. Je kunt hem de puzzels zelfs in delen geven, zodat hij er maar één tegelijk kan doen. Als hij de eerste paar stukjes onder de knie heeft, is het tijd om hem aan ingewikkelder puzzels te introduceren.

Bouw een toren van bouwblokken

De eenvoudigste manier om je kind de kunst van het stapelen te leren, is hem voorwerpen van verschillende grootte op elkaar te laten stapelen. Dit is vooral handig als hij leert bouwen en dingen stapelen. Je kunt hem op weg helpen met allerlei knopen van verschillende afmetingen, noedels, of kartonnen dozen. Dan kun je andere voorwerpen zoals papier en plastic bakjes gebruiken om verschillende vormen van torens te bouwen.

Bouwblokken zijn een geweldige manier om de cognitieve vaardigheden van je kind te ontwikkelen. Hoe meer blokken hij moet stapelen, hoe vaster zijn hand zal moeten zijn. Het is belangrijk in gedachten te houden dat een peuter met grotere blokken hogere torens kan bouwen dan met kleine. Een set van zes blokken zal hem ook in staat stellen kortere torens te bouwen. Een toren met zes blokken kan tot 20 voet hoog worden, dus het is de moeite waard om te kijken hoe hoog de toren van je peuter kan worden!

Om de fijne motorische ontwikkeling te stimuleren, koop je een set wafelblokken. Deze blokken passen in elkaar als puzzelstukjes. Je kind zal het geweldig vinden om de toren die hij bouwt te stapelen en te vernietigen. Bovendien zijn wafelblokken licht van gewicht en veilig voor kleine handjes. Ze leren je kind kleuren en vormen, en verbeteren tegelijk zijn weerbaarheid. Dit is een leuke activiteit voor peuters om samen aan te doen. Je kunt ook bijpassende wafelbloksets kopen voor de peuter.

Bouw een auto van play-doh

Er zijn verschillende leuke manieren om je kind bezig te houden met het bouwen van een auto van play-dot. Je kunt speelgoedauto’s gebruiken en er een baan voor bouwen op posterbord of slagerpapier. Laat ze die versieren met plaatjes en andere LEEFTIJDBEVOEGDE voorwerpen. Neem je kind daarna mee naar de speelplaats om hun speelgoedautootjes in emmers te laten weken als de sproeiers aan staan. Je kunt ook proberen te off-roaden op rotsen of wegen graven in de zandbak.

Je kunt pasta of voorwerpen gebruiken om het speelklei van je kind te maken. Zorg ervoor dat je het plakken van dingen in het speeldeeg modelleert voor je je kind de activiteit laat overnemen. Je moet je kind ook enige vrijheid geven bij het kiezen van de voorwerpen om in het speeldeeg te plakken, zoals het maken van een auto. De mogelijkheden voor deze activiteit zijn eindeloos. Je kunt er zelfs een spel als Simon Zegt in verwerken door het favoriete speelgoed van je kind in het speelklei te verwerken.

Een andere leuke activiteit om je kind mee bezig te houden is vingerverven. Deze activiteit is vooral spannend op warme dagen, en het is een geweldige manier om de fijne motoriek van je kind te ontwikkelen. Bovendien kun je oudere broers en zussen aan het project laten meedoen door een portret of een trein voor je peuter te schilderen. Nog beter is dat deze activiteiten ook een geweldige manier zijn om vriendelijkheid en samenwerking tussen jou en je peuter te bevorderen.

Maak een badbom

Er zijn veel verschillende manieren om een badbom voor een tweejarige te maken. Je kunt er een maken met natuurlijke ingrediënten, zoals etherische oliën en zuiveringszout, of je kunt een recept kiezen dat geurstoffen bevat. Als je een badbom voor een peuter maakt, is het belangrijk dat je ingrediënten kiest die veilig zijn voor hun huid, en ook een recept dat geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Om een badbom te maken, moet je eerst zuiveringszout en citroenzuur mengen tot een droge basis. Als die opgelost zijn, voeg je er etherische oliën en/of gedroogde bloemen aan toe. Zorg ervoor dat de etherische oliën kindveilig zijn, en vloeibare zeepkleurstof is meestal veilig genoeg, want slechts een paar druppels zijn voldoende. De uiteindelijke badbom zal kleurrijk tevoorschijn komen en heerlijk ruiken! Maar vergeet niet dat badbommen niet alleen voor kinderen zijn!

Als je de ingrediënten gemengd hebt, kun je ze in een vorm doen. Je kunt in plaats daarvan ook een ijsblokjesbak gebruiken. Je kunt ook een spuitfles gebruiken om het mengsel in een vorm te verdichten. Laat het mengsel hierna enkele uren of een nacht zitten. Als het mengsel niet stevig genoeg is, voeg dan meer zuiveringszout of citroenzuur toe tot je de gewenste consistentie bereikt hebt. Voeg dan een paar druppels geurolie toe en kijk hoe het weg bruist.

Plaats een reactie