Het verschil tussen enkelvoudige en tweelingzwangerschapssymptomen

Wat is het verschil tussen eenling- en tweelingzwangerschapssymptomen? Zwangerschapssymptomen worden veroorzaakt door veranderingen in de hormonen in het lichaam van een vrouw, en er zijn ook belangrijkere veranderingen in de hormoonspiegels van een tweeling dan die van een eenling. Daardoor is de kans dat een tweeling allerlei complicaties krijgt veel groter dan die van een eenling. OB-GYN Christine Greves, van het Winnie Palmer Hospital for Women & Babies in Orlando, Florida, zei dat de zwangerschapssymptomen in beide gevallen gelijk zijn, maar dat de hormonen bij een tweelingzwangerschap verder gevorderd zijn.

Symptomen van een tweelingzwangerschap

Je vraagt je misschien af wat de verschijnselen van een tweelingzwangerschap zijn. Je voelt misschien opwinding en paniek tegelijk. Er zijn tal van dingen waar je op kunt letten om te zien of je tweelingzwangerschap een gezonde zwangerschap wordt of dat het een teken is van tweelingbevalling. Als je een van deze tekenen opmerkt, moet je met je arts praten. Het is van cruciaal belang dat je de tekenen van een tweelingzwangerschap kent, en je moet ze zo snel mogelijk kunnen opmerken.

Als je verhoogde niveaus van hCG opmerkt, is dat waarschijnlijk het gevolg van een tweelingzwangerschap. Dit hormoon wordt door de placenta van de moeder afgegeven. Je kunt ook merken dat je hartslag sneller is dan normaal. Een bloedonderzoek kan helpen je zwangerschap te bevestigen. Een echografie is een andere manier om vast te stellen of je een tweeling draagt. En als je extra hartslagen in je buik opmerkt, kun je zwanger zijn van een tweeling.

Zoals bij elke zwangerschap kan een tweelingzwangerschap veel extra gezondheidsproblemen opleveren. Behalve ochtendmisselijkheid kun je ook last krijgen van hoge bloeddruk. Hoewel zwangerschap voor een vrouw normaal een gezonde tijd is om zwanger te worden, betekent het hogere HGC gehalte dat je baby meer kans heeft op complicaties dan bij een singleton zwangerschap. Een hoge bloeddruk kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder zwangerschapsvergiftiging (preeclampsie). Pre-eclampsie treedt op tijdens de 20e week van de zwangerschap en is veel ernstiger dan bij een singleton zwangerschap.

Sommige vroege zwangerschapsverschijnselen kunnen subtiel of onbestaand zijn. Een vrouw kan echter tijdens een tweelingzwangerschap misselijkheid en vermoeidheid intenser voelen. Dit komt doordat het zwangerschapshormoon progesteron in het lichaam toeneemt, en sommige vrouwen melden dat hun intuïtie hen vertelt dat ze zwanger zijn van een tweeling. De enige manier om te bevestigen of je in verwachting bent van een tweeling is een echografie ondergaan. Er zijn veel mogelijke vroege tekenen van een tweelingzwangerschap, maar een echografie is de enige manier om zeker te zijn.

Tijdens je prenatale afspraken zullen de vroedvrouwen de fundale hoogte van de baarmoeder controleren. Deze meting vertelt hen hoeveel weken je zwanger bent en hoe ver de foetus zich ontwikkelt. Als de meting met meer dan een centimeter per week toeneemt, ben je waarschijnlijk in verwachting van een tweeling. Als je een van deze symptomen ervaart, raadpleeg dan zo snel mogelijk je arts.

Symptomen van een singleton zwangerschap

Er zijn veel verschillen tussen een singleton zwangerschap en een tweelingzwangerschap, maar er zijn enkele gemeenschappelijke tekenen en symptomen waar je op moet letten. Ten eerste is gewichtstoename gebruikelijk tijdens de hele zwangerschap, maar je moet weten dat dit bij meerlingen meer voorkomt. Hoewel sommige vrouwen meer gewicht aankomen dan normaal, is het gemiddelde ongeveer negen kilo. De hoeveelheid die je aankomt hangt af van je lengte, je lichaamstype, en de hoeveelheid vruchtwater die je hebt opgestapeld. Andere tekenen van een tweelingzwangerschap zijn grotere buikomvang en fundale hoogte, die extremer zijn dan die bij eenlingen.

Een ander belangrijk verschil is dat tweelingen vaker medische controle nodig hebben dan een eenlingzwangerschap. Het hebben van meerdere baby’s betekent dat je vaker een echografie nodig hebt dan bij een eenlingzwangerschap. Als je een tweeling hebt en je bent er niet zeker van of ze identiek zijn, is een gedetailleerde echografie nodig. Als je een van deze veranderingen opmerkt, moet je meteen naar je arts gaan om zeker te zijn dat alles in orde is.

Tweelingen beginnen zich vaak eerder te vertonen dan eenlingen, dus het is het beste om je fundale hoogte te meten om tweelingen uit te sluiten. Hoewel het onmogelijk is te zeggen wanneer een vrouw een tweeling draagt, zal ze er veel groter uitzien dan bij een eenlingzwangerschap. Het eerste teken van een tweeling is er groter uitzien dan verwacht voor de zwangerschapsduur. Ondanks de grootte van een tweelingzwangerschap lijken de symptomen op die van een singletonzwangerschap.

Tweelingen worden ook in verband gebracht met meer complicaties dan een singleton zwangerschap. Daarom is periodiek onderzoek van cruciaal belang. De doelen van deze studie waren de obstetrische en maternale uitkomsten van tweeling- en singletonzwangerschappen te vergelijken. De ene vrouw kan een tweeling ter wereld brengen terwijl een andere vrouw een eenling ter wereld brengt. Bij een tweeling is hun gezondheid in gevaar en het aantal baby’s wordt groter dan bij een singleton zwangerschap.

Symptomen van een meerlingzwangerschap

Als je je wat gespannen voelt, misselijk bent, of aankomt in gewicht, kun je een meerlingzwangerschap hebben. Je lichaam zal anders reageren op de tweelingzwangerschap, en je kunt ochtendmisselijkheid ervaren en zelfs een “schop” in verschillende delen van je buik. Als je een van deze symptomen hebt, moet je meteen naar je zorgverlener gaan. Je kunt ook een echografie laten maken om te bevestigen of je een tweeling draagt.

Er zijn verschillende bloedtesten beschikbaar om een meerlingzwangerschap te diagnosticeren. Hoge niveaus van hCG (humaan choriongonadotrofine), een zwangerschapshormoon, zijn een van de belangrijkste markers. Het bloed van een vrouw kan ook positief testen op een eiwit dat alfa-foetoproteïne (AFP) heet. Een verhoogd gehalte aan AFP kan wijzen op een meerlingzwangerschap en kan een teken zijn van genetische of neurale buisdefecten. Vroeg in de zwangerschap klagen vrouwen vaak over vermoeidheid. Een vroege meerlingzwangerschap kan gediagnosticeerd worden door bedrust.

Sommige vrouwen met een meerlingzwangerschap lopen meer risico op een meerling dan andere. Afro-Amerikaanse vrouwen hebben meer kans op meerlingen, en gebruik van ovulatie-stimulerende medicijnen kan leiden tot meerlingzwangerschappen. Meerlingzwangerschapssymptomen kunnen beangstigend zijn, maar ze hoeven niet verontrustend te zijn. Je zorgverlener kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen over je volgende stappen. De website van Twins Trust en de Gids voor Gezonde Meerlingzwangerschappen geven antwoord op al je vragen.

Als je een meerlingzwangerschap hebt, moet je extra voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat de baby’s gezond zijn. Je hebt veel rust en steun nodig om de stress van het krijgen van meerdere baby’s aan te kunnen. Weet waar je op moet letten bij een zwangerschap door een checklist bij te houden van symptomen waar je op moet letten. Als je een hoger dan normaal aantal tweelingen hebt, raadpleeg dan onmiddellijk je zorgverlener om er zeker van te zijn dat je geen ernstige aandoening hebt.

Veel zwangere vrouwen kunnen een intuïtief gevoel hebben dat ze een meerling dragen. Dit is niet ongewoon, maar je moet toch je zorgverlener raadplegen om zeker te zijn. Een tweede mening krijgen kan de zwangerschap stressvoller maken. Hoe meer informatie je hebt, hoe groter de kans dat je een goede keuze maakt. Er zijn veel manieren om te zien of je een tweeling krijgt, en het kan moeilijk zijn om te bepalen of je er een of twee draagt.

Tekenen van een meerlingzwangerschap

Een zwangerschap met een tweeling of meer is meestal een spannende ervaring voor de aanstaande moeder. Je moet echter leren vertrouwen op je instinct en met je arts praten over tekenen van een meerlingzwangerschap. Tekenen van een meerlingzwangerschap kunnen variëren van toegenomen ochtendmisselijkheid tot overdreven symptomen. Symptomen van een meerlingzwangerschap kunnen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een gezondheidstoestand, vroegtijdige bevalling, of een abnormaal resultaat van een zwangerschapstest zijn. Veel tekenen worden niet in medische leerboeken behandeld, dus het is belangrijk goed te letten op de tekenen die je zorgen baren.

Hoewel veel vrouwen intuïtief weten dat ze een meerling dragen, is dat niet altijd nauwkeurig. Verschillende tekenen van een meerlingzwangerschap kunnen aan andere oorzaken te wijten zijn, dus een arts moet een echografie uitvoeren om zeker te zijn. Behalve een echografie kunnen ook andere tests helpen de diagnose te bevestigen. De meest nauwkeurige manier om te weten of je zwanger bent van een meerling is een zwangerschapsechografie. Een echografie geeft nauwkeurige resultaten over de grootte van de foetus en de aanwezigheid van een tweeling.

De meest voorkomende complicatie van een meerlingzwangerschap is vroegtijdige bevalling. Een vrouw die een meerling draagt loopt twee keer zoveel kans op een vroegtijdige bevalling dan een vrouw die slechts één baby draagt. Vroeggeboorte kan een aantal problemen veroorzaken voor de ongeboren baby’s, waaronder een laag geboortegewicht, vertraagde ontwikkeling, en een hoger risico op gezondheidscomplicaties. Als een vrouw een meerling heeft, moet ze zich onmiddellijk laten onderzoeken. Het is echter belangrijk om met je arts te praten als je een van de bovenstaande symptomen ervaart.

Andere tekenen van een meerlingzwangerschap zijn verhoogde ochtendmisselijkheid en pijn in de borsten. Sommige vrouwen ervaren extreme vermoeidheid, die veroorzaakt kan worden door dagelijkse taken en stress. Als je een meerling hebt, kan het zijn dat je je calorie-inname met 300 calorieën per dag moet verhogen. Je moet je er echter ook van bewust zijn dat dit een symptoom kan zijn van een ernstiger zwangerschap. In de meeste gevallen zullen de tekenen van een meerlingzwangerschap ontdekt worden tijdens een echografie.

Plaats een reactie