Hoe vaak moet je baby in bad?

Hoe vaak moet je de baby in bad doen? Een veelgestelde vraag van ouders met hun eerste kindje. Er komt genoeg op je af bij het krijgen van je eerste kind. Je moet allerlei spullen aanschaffen, zoals een kinderwagen, en je daarnaast focussen op de gezondheid van je baby. Een hygiënische huid en kleding vermindert de kans op infecties. Maar net als wij volwassenen heeft je pasgeborene een natuurlijke zuurmantel op zijn huid. Te vaak wassen en de verkeerde shampoos gebruiken geeft het weinig kans om te regenereren. Dus hoe vaak moet je je baby in bad doen?

Wanneer moet je je baby voor het eerst in bad doen?

Afgezien van het eerste bad direct na de geboorte, moet je iets langer wachten. In het ziekenhuis zal de vroedvrouw of vader de pasgeborene baden. Daarna wordt de baby goed afgedroogd en krijgt hij de juiste eerste verzorging. Als moeder en baby dan naar huis mogen, moeten eventuele veranderingen geleidelijk worden ingezet.

De regel is: pas als de navelstreng vanzelf is afgevallen, mag de baby in bad. Tot die tijd moet de navel nog steeds beschouwd worden als een open wond, die vatbaar is voor infecties.

Als je niet zeker weet hoe je je baby voor het eerst in bad moet doen, roep dan de hulp in van je verloskundige. Zij kent de bewegingen heel goed en kan je belangrijke tips geven over de verzorging van je pasgeborene.

Heb ik een babybadje nodig?

In het begin is het zinvol om een babybadje te gebruiken. Een babybadzitje biedt extra veiligheid in het prille begin. In deze ergonomisch gevormde schelp kan je baby genieten van het water om hem heen. En je hoeft als ouder niet altijd een arm onder je kind te hebben om hem of haar overeind te houden.

Het babybadje creëert een kleinere ruimte om in te spelen, waardoor baby en ouders zich veiliger voelen. Hierdoor kun je intensiever genieten van de tijd met je kind. Zet het babybadje op de grond en leg er een handdoek onder. Verwarm de kamer vooraf tot een aangename temperatuur.

Verwijder na een tijdje het badzitje en kort daarna kan je baby rondspetteren in het grote bad. Dit kun je het beste samen met vader of moeder doen. Hierdoor wordt de band versterkt en kun je sneller ingrijpen als er iets zou gebeuren.

Hoe vaak moet de baby in bad?

In principe is het jouw beslissing hoe vaak je je baby wilt baden. Artsen adviseren gedurende de eerste levensweken een of twee keer per week te baden. Gebruik alleen water en een zachte flanel. Gebruik geen badtoevoegingen, tenzij de dokter dat om een of andere reden heeft bevolen.

Het baden van de baby helpt de baby om zich te binden aan mama en papa. Geniet van deze tijd samen. Omringd door warm water, spetteren en spelen. In de meeste gevallen is het een vast ritueel om de ouder-kind band op te bouwen. Anderzijds is er de eerste weken zelden behoefte aan baden. Hooguit heeft je kind zich met zijn stoelgang helemaal bevuild of heeft hij zijn melk weer geproduceerd.

Baby hoe vaak baden met 4, 5, 6, 8 en 10 maanden?

Als je baby een paar maanden oud is, hoe vaak moet je hem of haar dan in bad doen? Is één keer per week nog voldoende of is vaker baden noodzakelijk voor baby’s van 6 maanden. En hoe zit het met baby’s die 8 maanden of 1 jaar oud zijn?

Het blijft de beslissing van de moeder, ook bij baby’s van een jaar en ouder. De baby moet tussen de 1 en 3 keer gebaad worden. In de zomer meestal vaker dan in de winter, omdat baby’s meer zweten. Zoals je in onze tabel kunt zien, ben je heel flexibel in je beslissing:

Leeftijd van de baby Hoe vaak de baby baden? Hoe lang baden?
Baby op 4 maanden 1-2 keer per week 5-10 minuten
Baby op 6 maanden 1-2 keer per week 5-15 minuten
Baby van 8 maanden: 1-3 keer per week 5-15 minuten
Baby van 10 maanden: 1-3 keer per week 5-15 minuten
Baby vanaf 1 jaar: 1-3 keer per week 5-15 minuten

Hoe laat baby in bad?

Het tijdstip waarop je je baby in bad doet is ook aan jou. Veel ouders baden hun kinderen ’s avonds, omdat het warme water hen gewoonlijk kalmeert. Het kan een ritueel worden om de baby eerst in bad te doen en dan pas borstvoeding te geven. Daarna is het kind vaak zo moe dat het snel in slaap valt.

Als je baby na het bad alerter en actiever lijkt, is het beter om hem of haar op een vroeg tijdstip in bad te doen, zodat er nog voldoende tijd is voor het slapen gaan.

Hoe je je baby goed kunt baden

Je moet je dus niet te veel zorgen maken over de frequentie van het baden. Het is belangrijker om een paar gebruiksvoorwerpen te hebben waarmee je een prettige routine kunt creëren.

  1. Leg alles wat je nodig hebt voor het baden klaar. Dit omvat een nieuwe luier, een borstel voor het haar, de molton en een haardroger met een lage stand. Bad je kind in de buurt van de straalkachel en de luiertafel. Daarna verander je het daar. Anders moet je het goed inpakken in het bad en dan naar de kinderkamer dragen.
  2. Gebruik nu een badthermometer om het water op 37 graden voor te bereiden. Leg nu nog twee handdoeken neer. Controleer nog een laatste keer de optimale watertemperatuur.
  3. Overigens: De hoeveelheid water moet ongeveer ¾ van het babybadje zijn. Als je baby blijft groeien, verminder dan het volume.
  4. Heb je ook de kleedruimte al opgewarmd? Het baden van je baby mag niet langer dan 10 minuten duren. De meeste kachels schakelen na deze tijd automatisch uit. Laat daarom tegelijk met het baden het aankleedkussen opwarmen.
  5. Kleed nu je baby uit. Als je baby erg onrustig is, probeer hem dan toch voorzichtig te baden. Of het wordt rustig of het geeft je het signaal dat het vandaag geen goed moment is om samen te baden.
  6. Houd je baby met beide armen vast, waarbij de ene zijn rug ondersteunt en de andere zijn hoofdje en nekje vasthoudt. Leg hem of haar voorzichtig, voeten eerst, in het warme water. Leg je baby uit wat er gebeurt of leid hem af met een vrolijk liedje.
  7. Gebruik het flanel voor een zachte wasbeurt. Kijk ook in de oksels, de nekplooi en de intieme zone. Hier verstopt het meeste vuil zich graag.
  8. Na 5 tot 10 minuten is de pret voorbij. Leg je kind in een handdoek terwijl je hem of haar langzaam afdroogt met een andere handdoek. Ga nu snel naar de opgewarmde luiertafel om je baby voor te bereiden op het slapen.

Plaats een reactie