Je pasgeboren baby gedraagt zich hongerig, ook al heeft hij net gegeten

Als je pasgeborene hongerig reageert ook al heeft hij net gegeten, ben je niet de enige. Veel ouders ervaren dit dilemma en weten niet goed hoe ze er mee om moeten gaan. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van honger bij pasgeborenen. Een veel voorkomende oorzaak is ongemak of vermoeidheid, maar een baby kan ook hongerig reageren om een andere reden, zoals een zuigbehoefte. Zorg ervoor dat je de zuigbehoeften van je baby vervult zodra je ze opmerkt. Als je baby niet tevreden is met zijn melk, zal hij je dat laten weten.

Snakken naar

Heb je ooit gemerkt dat je pasgeborene zich hongerig gedraagt, zelfs nadat hij iets gegeten heeft? Dit verschijnsel staat bekend als voeden om te slapen. De reden hiervoor is dat je baby geleerd heeft eten te associëren met in slaap vallen. Dit veel voorkomende gedrag kan al vanaf 2 weken oud beginnen. Maar er is een snelle manier om te bepalen of je baby echt honger heeft, en of het tijd is om te voeden. Lees verder voor tips.

Het voeden van een baby is altijd een heerlijke ervaring voor zowel jou als je pasgeborene, maar als dat niet zo is, kan dat voor jullie beiden tot frustratie leiden. Je baby kan de fopspeen uitspugen, of overdreven hongerig doen ondanks het feit dat hij of zij net gegeten heeft. Als dit meer dan eens gebeurt, moet je de onderliggende reden achterhalen en een oplossing bedenken.

Zuigen

Zuigen als een pasgeborene honger heeft is een natuurlijke reflex, maar wat veroorzaakt het? Een paar veel voorkomende oorzaken van dit gedrag zijn overstimulatie, oververmoeidheid, en zelfs gaspijnen. In sommige gevallen kan het zelfs een teken van plezier zijn. Om te bepalen waarom je baby zuigt, is het nuttig om de wroetreflex te bekijken. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende oorzaken van het’zuigende’ gedrag van een pasgeborene.

Zuigen is een reflex bij baby’s tussen zes weken en een jaar oud. Het helpt hen te ontspannen en zichzelf te kalmeren. En, het kan ze zelfs helpen beter te slapen. Deze reflex kan een rode vlag zijn als een pasgeborene hongerig doet maar net gegeten heeft. Als je merkt dat je pasgeborene zuigt zelfs nadat hij gevoed is, let dan op de tekenen en bepaal wat de oorzaak van het gedrag kan zijn.

Zuigen maakt deel uit van Dr. Karp’s 5 S’en kalmerende strategie, die je baby gegarandeerd kalmeert en tot rust brengt. Deze strategie omvat nog zes andere kalmerende strategieën. Je moet ook observeren of je baby een van de tekenen van honger vertoont voordat hij begint te huilen en te woelen. Zo kun je beter inschatten of hij echt honger heeft of gewoon niet voldaan is.

Huilen

Als je baby zich hongerig gedraagt maar nog niet gegeten heeft, kun je je afvragen wat de oorzaak is. Huilen is een van de meest voorkomende signalen die baby’s geven om aan te geven dat ze honger hebben. Het is belangrijk dit signaal te herkennen omdat het een laat teken is dat hun maag erg hongerig is, zodat je snel moet handelen om ze te voeden. Bovendien kan te veel vertrouwen op huilen tot ernstige voedingsproblemen leiden, want het is een aanwijzing van ongemak.

De beste oplossing is je baby te troosten. Sommige baby’s huilen echter uren achter elkaar, of “coloc”, wat een soort huilen is dat niets met ziekte of opvoeding te maken heeft. Als je baby hongerig lijkt maar de voeding afwijst, moet je naar andere oorzaken zoeken. Koorts is er een van. Bovendien kan je pasgeborene oververmoeid zijn en gewoon winderig zijn. Dit kan langdurig huilen en wakker worden tot gevolg hebben.

Pijn

Wat te doen als je pasgeborene pijn lijkt te hebben, ook al heeft hij net gegeten? De meest duidelijke symptomen van pijn bij een baby zijn een rommelende maag en een huilende baby. De huilende baby heeft een soortgelijke lichaamstaal als een volwassene, waaronder een stijf bovenlichaam, hoofdbewegingen, en overdreven schoppen. Als je pasgeborene deze symptomen vertoont, heeft hij waarschijnlijk pijn.

Soms kan een baby geen pijn voelen als hij honger heeft, zodat hij zich zo gedraagt omdat hij gepusht wordt om te eten. Als je pasgeborene dit probleem heeft, dring hem dan niet op. Hij kan gewoon kieskeurig zijn om andere redenen, zoals moe zijn of zich ongemakkelijk voelen. Als je baby niet genoeg voedsel heeft gehad om tevreden te zijn, kan het gewoon zijn dat het niet goed verteerd is.

Groeispurten

Pasgeborenen hebben vaak plotselinge vlagen van onverzadigbare honger. Dit is het moment om je baby een voeding of twee aan te bieden. Als je baby midden in een dutje wakker wordt, is dat waarschijnlijk het gevolg van een groeispurt. Deze plotselinge verandering in gedrag is normaal tijdens de eerste paar dagen. Je baby zal uiteindelijk weer zijn normale schema volgen, maar het negeren van de honger en vermoeidheid zal de groeispurt verlengen en leiden tot kortere dutjes en langer ’s nachts wakker worden.

Groeipijnen zijn normaal voor je baby, maar schrik niet als je zuigeling zich steeds kribbiger of slaperiger gedraagt na het eten. De toename in honger signaleert een groeispurt, die een teken van ontwikkeling is. Je baby voeden als hij honger heeft, helpt je om je melkvoorraad aan te passen. Als je baby borstvoeding krijgt, zal hij of zij in deze fase meer melk nodig hebben dan gewoonlijk.

Clustervoedingen

Ondanks je frustratie zijn er verschillende dingen die je kunt doen om cluster voedingen gemakkelijker te maken. Doe dingen eerder op de dag, of leun op een partner. Zo maakte Wegiel het avondeten klaar voor de oudere kinderen naar school gingen en warmde het op nadat de baby’s gegeten hadden. Ze verlaagde ook de huishoudelijke normen en hield een mand met snacks in de buurt terwijl de baby borstvoeding gaf.

Vermijd felle lichten, tv, of harde geluiden tijdens een voeding. Het verschonen van de luier is ook belangrijk. Als de baby goed gevoed is, valt hij gemakkelijker in slaap en eet hij verder. Maar als hij niet slaapt, is het tijd om er iets aan te doen! Probeer de oorzaak van zijn of haar cluster-voedingen te achterhalen. Sommige symptomen kunnen erop wijzen dat je baby koliek dreigt te krijgen.

Het zuiggedrag van je baby kan een teken zijn dat het tijd is voor een groeispurt. Hoewel dit niet altijd overeenkomt met de grootte van de baby, hangt het wel samen met het groeipatroon dat de baby in de baarmoeder had. De meeste moeders weten bijvoorbeeld dat de foetale bewegingen van hun baby beginnen als ze naar bed gaan, en dan weer vier uur later als ze opstaan om op het potje te gaan. En dit patroon van voeden gaat door gedurende de eerste paar weken van je baby’s leven.

Pijn die met zure reflux gepaard gaat

Behalve de pijn die gepaard gaat met zure reflux bij een pasgeborene, kan je zuigeling ook melkachtige vloeistof opspugen en huilen tijdens het voeden. Als je een van deze symptomen opmerkt, moet je medische hulp inroepen. In ernstige gevallen kan de zuigeling zich zelfs verslikken of schreeuwen van de pijn, of allebei. Je kunt ook huismiddeltjes proberen om de symptomen van pasgeboren zure reflux te verlichten, waaronder het gebruik van tepels die aan de bovenkant opengaan.

De meeste zuigelingen ontgroeien zure reflux binnen een jaar. Sommige kinderen hebben echter langere tijd last van reflux. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies tegen zure reflux bij pasgeborenen die gebruikt kunnen worden om deze aandoening te behandelen. Hoewel sommige baby’s geen medische behandeling nodig hebben, is het toch belangrijk om in de eerste levensmaanden medisch advies in te winnen. Naast huismiddeltjes kan een arts antibiotica voorschrijven om de symptomen te helpen verlichten en om te voorkomen dat het kind zure reflux ontwikkelt.

Een veelgebruikte huisremedie tegen zure reflux bij zuigelingen is het boeren van je pasgeborene na elke voeding. Als het ongemak ernstig is, kan het nodig zijn een kinderarts te bezoeken. Je arts kan medicijnen voorschrijven om het maagzuurgehalte te verminderen. De medicijnen zijn doeltreffend bij de behandeling van zure reflux bij pasgeborenen, en zijn veilig en effectief voor de meeste zuigelingen. Maar voordat je deze middelen probeert, moet je zeker met je arts praten over de hoeveelheid voedsel die je baby nodig heeft. Je arts kan je pasgeborene ook een speciaal dieet voorschrijven om de symptomen van reflux te helpen verlichten.

Allergie voor melkeiwitten

Een pasgeborene die net een flesje flesvoeding gegeten heeft, kan een onderliggende melkeiwitallergie hebben. Melkeiwitallergie manifesteert zich op verschillende manieren, waaronder gastro-intestinale, respiratoire, en voedingsmanifestaties. Als een pasgeborene een geschiedenis van melkeiwitallergie heeft, kunnen onderzoeksmogelijkheden bestaan uit een voedsel challenge, huidprik testen, serum meting van specifieke IgE antilichamen, of patch testen. Als de diagnose eenmaal gesteld is, bestaat de behandeling meestal uit een uitgebalanceerd dieet voor de zuigeling, en een focus op het vermijden van allergenen.

De eerste stap is het verwijderen van vermoedelijk boosaardige voedingsmiddelen uit het dieet van de baby. De volgende stap is het opnieuw introduceren van het verdachte voedsel in kleine hoeveelheden gedurende drie dagen. Als de baby geen gastro-intestinale of respiratoire symptomen heeft, heeft hij of zij waarschijnlijk geen allergie voor dit specifieke voedingsmiddel. Als er na een week symptomen optreden, kan de baby slechts intolerant zijn voor een kleine hoeveelheid van het boosaardige voedingsmiddel.

Plaats een reactie