Kinderkeuken vanaf 1 jaar – Tips voor het kiezen van de juiste speelkeuken.

Vooral jonge kinderen houden van rollenspel en willen vaak net als mama en papa zijn. Een speelkeuken is een van de eerste speeltjes die realistisch spel mogelijk maken. Vanaf 1 jaar kun je je kind langzaam laten kennismaken met zijn eerste eigen speelkeuken, zodat je kleine schat ook situaties uit het dagelijks leven kan naspelen. Toch moet je bij het kopen op een paar aspecten letten, want alleen zo kun je garanderen dat je een geschikt model vindt voor je eenjarige kind.

Kinderkeuken voor eenjarigen

Kinderen beleven veel plezier aan het spelenderwijs uitproberen van dingen, en in de meeste gevallen doen ze dat natuurlijk al spelend. Daarbij observeren de kleintjes hun omgeving zeer nauwkeurig en imiteren ze niet zelden oudere broers en zussen en ouders onmiddellijk, ook al komen ze net uit de kinderwagen. Vooral voor de ontwikkeling van hun talenten heeft je kind veelzijdig speelgoed nodig, zoals een speelkeuken. Je kind kan koken voor vriendjes, grootouders, teddyberen en poppen, en ontwikkelt zo een uitstekend gevoel voor zorg. Bovendien leren je kinderen interpersoonlijke vaardigheden te ontwikkelen die met de tijd steeds meer uitgesproken worden.

Kinderkeukens van hoge kwaliteit zijn nu niet alleen verkrijgbaar in echte winkels, maar natuurlijk kun je ook op internet kiezen uit een enorme selectie van verschillende ontwerpen. Als je je kind wilt stimuleren door middel van spel, vind je online veel uitstekende speelkeukens die niets te wensen overlaten aan jou en je kind.

kinderkeuken

Speelkeukens voor kinderen vanaf 1 jaar: de belangrijkste aspecten

Om de keuze te beperken moet je eerst nagaan welk ontwerp in principe mogelijk is. Dit is niet alleen een kwestie van wat je kroost het leukst vindt, maar natuurlijk moet ook de nodige ruimte in de kinderkamer beschikbaar zijn. De afmetingen zijn daarom al een goed eerste referentiepunt voor het vinden van een geschikte kinderkeuken. Je moet ook rekening houden met de volgende punten als je beslist wat je gaat kopen:

Kwaliteit en veiligheid

De kwaliteit van een kinderkeuken is natuurlijk net zo belangrijk. Let er bij het kopen op dat er geen scherpe of puntige randen zijn. Bij houten keukens moet je erop letten dat het hout splintervrij is en dat bij de productie alleen verf op waterbasis wordt gebruikt die vrij is van schadelijke stoffen. Houten keukens zijn over het algemeen zeer robuust en kunnen daarom vaak van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is handig als je alleen zoekt naar modellen die het CE-keurmerk gekenmerkt zijn.

Materiaal

Afhankelijk van de fabrikant kan een keuken voor kinderen van hout of kunststof zijn. Hoewel beide materialen hun voor- en nadelen hebben, moet je (nog steeds) de voorkeur geven aan een houten keuken voor je baby. De reden: de meeste kinderkeukens van kunststof worden aangeboden voor kinderen vanaf 3 jaar, omdat ze veel kleine onderdelen bevatten die ingeslikt kunnen worden. Een houten speelkeuken daarentegen is meestal alleen uitgerust met grote of vast geïnstalleerde onderdelen, zodat dit gevaar hier niet bestaat. Zelfs gerenommeerde fabrikanten etiketteren houten kinderkeukens meestal alleen met een bijbehorende leeftijdsaanbeveling vanaf 1 jaar.

Prijs

Kinderkeukens zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Houten speelkeukens komen qua prijs vaak als beste uit de bus, maar gaan in de meeste gevallen ook veel langer mee. Omdat een houten speelkeuken toch meer geschikt is voor kinderen van één jaar, kunnen we je alleen maar aanraden de aanschaf ervan te overwegen.

Zorg

De kinderkeuken zal waarschijnlijk heel vaak gebruikt worden en is daarom niet veilig voor vuil en vlekken. Omdat kinderen op de leeftijd van 1 jaar niet alleen graag aanraken, zien en ruiken, maar ook hun omgeving willen proeven, is het niet uit te sluiten dat losse onderdelen soms in de mond terechtkomen. Let er daarom bij de aanschaf op dat de keuken niet te veel moeilijk bereikbare hoekjes heeft, zodat hij regelmatig goed schoongemaakt kan worden.

Apparatuur

Normaal gesproken heeft een kind niet veel nodig om speelvreugde te ontwikkelen. Vooral kinderen van 12 maanden zijn al tevreden met slechts enkele gebruiksvoorwerpen, zodat een eenvoudige pot en een bord vaak al voldoende zijn voor onderhoudend speelplezier. Pas als je kind wat ouder is en ook de verbanden tussen de afzonderlijke handelingen beter kan begrijpen, moet je denken aan het kopen van accessoires zoals speelvoedsel, keukengerei en dergelijke. Fornuis, gootsteen en een oven – meer heeft een goede speelkeuken voor kinderen vanaf 1 jaar niet nodig.

Voordelen en nadelen van een speelkeuken

Naast hun educatieve waarde hebben speelkeukens nog een aantal andere voordelen waarvan zowel jij als je kind kunnen profiteren. Zo blijft een kinderkeuken meerdere jaren interessant, want met de juiste accessoires is hij nog steeds geschikt voor kinderen in de kleuter- en schoolleeftijd. Bovendien hebben zowel meisjes als jongens er belangstelling voor, zodat het een genderneutraal stuk speelgoed is.

Door volwassenen te imiteren leert je kind ook de eerste mechanismen voor later en krijgt het al op peuterleeftijd gevoel voor interpersoonlijke interacties en gesprekken. Of het nu gaat om taalontwikkeling, motoriek of creativiteit – een speelkeuken biedt meerdere leereffecten tegelijk en vervult daarmee een belangrijk educatief doel.

Naast het grote aantal voordelen hebben kinderkeukens echter ook nadelen. Het speelgoed neemt bijvoorbeeld relatief veel ruimte in beslag in de kinderkamer. Bovendien kost het schoonmaken door de omvang af en toe veel tijd.

Voordelen:

  • Ideaal voor gebruik gedurende meerdere jaren
  • Interessant voor beide geslachten
  • Versterkt sociaal gedrag door spel
  • Bevordert creativiteit, motoriek, zelfvertrouwen en taalvaardigheid
  • Verkrijgbaar in talloze uitvoeringen

Nadelen:

  • Regelmatig schoonmaken noodzakelijk
  • Vereist veel ruimte

Conclusie over kinderkeukens

Kleine kinderen vinden het geweldig als ze hun ouders kunnen evenaren. Een kleuterkeuken is daarom een geweldige omgeving voor je kleintje om zich echt uit te leven en te leren. Je kind zal zeker snel in zijn eigen wereld duiken, zodat vrij spel wordt aangemoedigd, evenals creativiteit en sociaal gedrag. Bovendien kan je kind spelenderwijs de fijne motoriek en handigheid verbeteren.

Plaats een reactie