Knutselen met je kinderen; 100+ toffe ideeën

Knutselen met je kinderen; 100+ toffe ideeën

Knutselen met je kinderen is niet alleen leuk en vermakelijk, maar het biedt ook talloze voordelen voor hun ontwikkeling. Door creatief bezig te zijn, kunnen kinderen hun verbeeldingskracht stimuleren, hun motorische vaardigheden verbeteren en hun cognitieve vermogens versterken. Bovendien is het een geweldige manier om quality time door te brengen met je kinderen en mooie herinneringen te creëren. In dit artikel delen we meer dan 100 toffe knutselideeën die je samen met je kinderen kunt uitproberen.

1. Knutselen met afvalmateriaal

Recycling en knutselen kunnen hand in hand gaan. Door gebruik te maken van afvalmateriaal, zoals lege wc-rollen, plastic flessen en kartonnen dozen, kun je samen met je kinderen unieke kunstwerken maken. Laat je creativiteit de vrije loop en maak bijvoorbeeld een robot van blikjes of een poppenhuis van kartonnen dozen.

1.1 Robot van blikjes

Benodigdheden:

 • Lege blikjes
 • Verf en kwasten
 • Lijm
 • Schaar
 • Wiebeloogjes

Stappen:

 1. Verf de blikjes in verschillende kleuren.
 2. Laat de verf drogen.
 3. Plak de wiebeloogjes op de blikjes.
 4. Knip armen en benen uit gekleurd papier.
 5. Lijm de armen en benen aan de blikjes.
 6. Voeg eventueel andere versieringen toe, zoals knopen of lintjes.
 7. Je robot van blikjes is klaar!

1.1.1 Variaties

Je kunt de robot van blikjes naar eigen wens aanpassen. Probeer bijvoorbeeld verschillende materialen te gebruiken, zoals kurken of doppen van flessen, om extra details toe te voegen. Je kunt ook de grootte en vorm van de blikjes variëren om unieke robots te maken.

2. Knutselen met natuurlijke materialen

De natuur biedt een schat aan materialen die perfect zijn voor knutselprojecten. Ga samen met je kinderen op ontdekkingstocht in de natuur en verzamel mooie bladeren, takjes, schelpen en stenen. Met deze natuurlijke materialen kun je prachtige kunstwerken maken, zoals herfstkransen, schilderijen of zelfs een natuurmobiel.

2.1 Herfstkrans van bladeren

Benodigdheden:

 • Droge bladeren in verschillende kleuren
 • Kartonnen ring
 • Lijm
 • Touw

Stappen:

 1. Verzamel droge bladeren in verschillende kleuren.
 2. Maak een kartonnen ring door een cirkel uit karton te knippen en het midden uit te snijden.
 3. Plak de bladeren met lijm op de kartonnen ring.
 4. Laat de lijm drogen.
 5. Maak een lus van touw en bevestig deze aan de ring.
 6. Je herfstkrans van bladeren is klaar om opgehangen te worden!

2.1.1 Variaties

Experimenteer met verschillende bladsoorten en kleuren om unieke herfstkransen te maken. Je kunt ook andere natuurlijke materialen toevoegen, zoals dennenappels of gedroogde bloemen, voor extra versiering.

3. Knutselen met papier

Papier is een veelzijdig materiaal dat eindeloze mogelijkheden biedt voor knutselprojecten. Van origami tot papieren vliegtuigjes, er is altijd iets leuks om te maken met papier. Laat je kinderen hun creativiteit uiten en samen plezier hebben met deze papieren knutselideeën.

3.1 Papieren vliegtuigjes

Benodigdheden:

 • Papier

Stappen:

 1. Vouw het papier in de lengte doormidden.
 2. Vouw de bovenste hoeken naar het midden, zodat er een punt ontstaat.
 3. Vouw de punt naar beneden, zodat er een driehoek ontstaat.
 4. Vouw de zijkanten naar achteren, zodat er vleugels ontstaan.
 5. Test je papieren vliegtuigje door het weg te gooien!

3.1.1 Variaties

Probeer verschillende vouwtechnieken uit om verschillende soorten papieren vliegtuigjes te maken. Je kunt bijvoorbeeld de grootte of vorm van het papier aanpassen, of extra vouwen toevoegen voor interessante effecten.

Conclusie

Knutselen met je kinderen is een geweldige manier om quality time door te brengen en hun creativiteit te stimuleren. Met meer dan 100 toffe knutselideeën kun je samen unieke kunstwerken maken en mooie herinneringen creëren. Dus haal de knutselspullen tevoorschijn en ga aan de slag!

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn enkele andere knutselactiviteiten die ik met mijn kinderen kan doen?

Naast de genoemde ideeën, kun je ook samen sieraden maken, een vogelhuisje timmeren, of zelfs zelfgemaakte zeepjes creëren. Laat je kinderen hun interesses volgen en wees creatief!

2. Hoe kan ik knutselen met mijn kinderen educatief maken?

Je kunt knutselactiviteiten educatief maken door bijvoorbeeld te praten over kleuren, vormen en texturen tijdens het knutselen. Daarnaast kun je ook thematische knutselprojecten doen, zoals het maken van een ruimteschip of een onderwaterwereld, waarbij je kinderen meer leren over het betreffende onderwerp.

3. Wat zijn enkele veiligheidstips bij het knutselen met kinderen?

Zorg ervoor dat je altijd toezicht houdt wanneer kinderen met scherpe voorwerpen werken, zoals scharen. Gebruik ook kindvriendelijke materialen en zorg ervoor dat er geen gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt. Laat kinderen ook weten dat ze altijd hun handen moeten wassen na het knutselen.

4. Hoe kan ik de knutselactiviteiten aanpassen aan de leeftijd van mijn kinderen?

Je kunt de moeilijkheidsgraad van de knutselactiviteiten aanpassen aan de leeftijd van je kinderen. Voor jongere kinderen kun je bijvoorbeeld voor eenvoudige knutselprojecten kiezen, zoals kleuren of vormen knippen. Voor oudere kinderen kun je meer uitdagende projecten proberen, zoals het maken van een collage of het beschilderen van een doek.

5. Waar kan ik knutselspullen kopen?

Knutselspullen zijn verkrijgbaar bij hobbywinkels, warenhuizen en online winkels. Je kunt ook gebruik maken van alledaagse voorwerpen, zoals wc-rollen, kartonnen dozen en papier, om creatief te knutselen zonder extra kosten.