Kunst en Knutselen voor eenjarigen

Kunstprojecten voor een eenjarige kunnen je kind helpen om fysieke en cognitieve mijlpalen te bereiken. Folieverf is een uitstekende eerste kunstvoorraad om aan te schaffen. Waterflessen kunnen ook met voedselkleurstof gevuld worden. Dan kun je de kleurstof in de fles doen. Je kunt deze methode herhaaldelijk gebruiken voor verschillende projecten tot je kind er uit gegroeid is. Bovendien zullen deze activiteiten leuk zijn voor zowel jou als je kleintje! Hieronder staan een paar leuke knutselwerkjes voor eenjarigen die je met je baby kunt doen.

Kunstprojecten voor 1-jarigen helpen hen fysieke en cognitieve mijlpalen te bereiken

Veel van deze kunstprojecten bevorderen belangrijke levensvaardigheden en ontwikkelingsmijlpalen. Een plaatjespuzzel tevoorschijn halen om met je kind te spelen kan de grove motoriek, zelfbeheersing en aandachtsspanne verbeteren. Schaduwspel met een speelgoed blokkenset kan de grove motoriek en de fijne motoriek helpen ontwikkelen, terwijl het kinderen het concept van kleur en evenwicht leert. Hier zijn wat kunstprojecten voor 1 jarigen die een leuke manier kunnen zijn om de fantasie van je kind te bevorderen.

Kinderen houden van vrij spel, en kunst stelt ze in staat met materialen te ontdekken en te experimenteren. Ze kunnen ook allerlei fijne motorische vaardigheden oefenen, die hen later in het leven zullen helpen. Ze leren hun handen te gebruiken om voorwerpen vast te houden, en ze oefenen deze vaardigheden bij andere activiteiten. Kunstprojecten zullen hen ook helpen hun tastzin en visueel-motorische vaardigheden te ontwikkelen. Dit is een belangrijke ontwikkelingsmijlpaal, en je moet je kind beginnen te leren hoe belangrijk het is zich creatief en esthetisch uit te drukken.

Een andere manier om deze vaardigheden te bevorderen is door schilderactiviteiten. Je kind zal leren hoe het moet beschrijven wat het gemaakt heeft. Hun nieuwsgierige geest zal verbanden kunnen leggen tussen de voorwerpen in hun mand en beschrijven hoe ze daar gekomen zijn. Door zich met dit proces bezig te houden, ontwikkelt je kind zijn taalvaardigheid en bouwt het een gevoel van trots en onafhankelijkheid op. Voor een nog leuker kunstproject kun je proberen een Russische nestelpop te maken!

Folieverf is een go-to eerste kunstvoorraad

Je hoeft de kunst- en knutselregels van Pinterest niet te volgen om knutselwerkjes voor eenjarigen te maken. Alles wat je nodig hebt zijn de juiste materialen en een snelle “how to” video. En natuurlijk voldoende ruimte! Hier zijn een paar van onze favorieten. Folieverf is een geweldige eerste kunstvoorraad voor 1-jarigen! En vergeet niet ook deze andere leuke ideeën te bekijken!

Schilderen op folie is een leuk proces kunst idee. Folie is een reflecterend materiaal, waardoor het aantrekkelijk is voor peuters en kleuters. Een penseel van een wattenstaafje werkt anders op folie dan op papier, wat je kind aanmoedigt over beroemde kunstenaars na te denken en over hun werk te leren. Folie schilderen is een perfect winterproject voor jonge kinderen en is een geweldige manier om de fijne motoriek te oefenen.

Je 1-jarige kan schilderen met water, vingerverf, of met een penseel. Je moet altijd doeken in de buurt houden om eventuele knoeipartijtjes op te ruimen. Gebruik een verscheidenheid aan formaten en kleuren papier. Ze zullen het leuk vinden om te experimenteren met verschillende texturen en vormen. Als je het niet vertrouwt om je peuter kwasten te laten gebruiken, laat hem of haar dan met water schilderen.

Zintuiglijke bakvullers

Om het zintuiglijk spel van je kind uit te breiden, probeer je vulmateriaal in de bakken te gebruiken. Door lepels, basters en lepels te gebruiken, en door de inhoud van de bakken te roeren, kun je de grove motoriek en de fijne motoriek stimuleren. Een vloeibare basis gebruiken als sensorische bakvulling stimuleert ook het knijpen, een cruciale vaardigheid voor jonge kinderen.

Enkele leuke sensorische bakvullers zijn oudbakken koekjes en zeeschelpen. Deze kunnen veranderd worden in eetbaar zand of oobleck, een vloeistof gemaakt van water, maizena, en voedselkleurstof. Een bak gevuld met deze materialen zorgt voor urenlang vermaak! Zorg ervoor dat je kind toezicht houdt terwijl het speelt. Voor een meer gevorderd zintuiglijk spel kun je proberen er klein speelgoed en een paar plastic ballen aan toe te voegen.

Het toevoegen van regenboog pom-poms is een andere goede sensorische bakvulling. Door allerlei verschillende kleuren en texturen te kiezen wordt het kind aangemoedigd om de eigenschappen van elk te ontdekken. Andere leuke vulmiddelen voor sensorische bakken zijn waterparels of tapioca kralen. Waterparels zijn ook leuk en kunnen opgegeten worden! De meeste sensorische bak activiteiten zijn rommelig, dus je kunt er eventueel cacaopoeder of warme chocolademelk mix aan toevoegen om een modderige plas te maken. Chocolade glazuur is ook een goede toevoeging. Je kunt de bak zelfs versieren met kleurrijk duct tape om kleuren en woorden te leren.

Een andere leuke sensorische bakvulling is plain O’s cornflakes. Deze cornflakes bevatten weinig suiker en zijn gemakkelijk te prakken. Doe er leuke schepjes van verschillende grootte bij, zodat je kind ermee kan spelen. Deze sensorische bakvulling helpt jonge kinderen begrippen als leeg en zwaar te leren. Door de bakken als speelruimte te gebruiken, is je kind bezig en leert het tegelijk. Er zijn talloze educatieve voordelen aan zintuiglijke bakken, dus probeer ze zeker uit!

Blokken bouwen

Kinderen op deze leeftijd hebben een grote verscheidenheid aan interesses. Blokken bouwen is een uitstekende manier om kleuren en vormen te introduceren, en tegelijk het belang van grootte en verhoudingen te demonstreren. Kinderen kunnen de hand-oog coördinatie oefenen en hun motoriek ontwikkelen door blokken op volgorde te zetten. De activiteit kan uitgebreid worden tot andere onderwerpen, zoals natuur, dieren, en het verband tussen kleuren, vormen, en maten. Blokken bouwen is een leuke activiteit voor het hele gezin en ook een uitstekende activiteit om de sociale en cognitieve ontwikkeling te bevorderen.

Kinderen kunnen blokken ook gebruiken om te doen alsof. Door een naam aan een blok toe te kennen stimuleer je je kind om scenario’s na te spelen en te communiceren. Kinderen kunnen ook hun taalvaardigheid oefenen door met de blokken huizen of voedsel te bouwen. Blokken worden beschouwd als “open-ended” speelgoed, wat betekent dat ze met allerlei ander speelgoed gebruikt kunnen worden. Door zelf patronen te verzinnen en ze met ander speelgoed te gebruiken, krijgt je kind een grote verscheidenheid aan mogelijkheden.

Een andere manier om kinderen enthousiast te maken voor het bouwen met blokken is ze op een speelplek te zetten waar ze eindeloos plezier kunnen hebben. Als je peuter een beetje onhandig is, stel dan verschillende ideeën voor om met blokken te bouwen. Het initiatief nemen om met ideeën te komen is een geweldige vertrouwensmaker. Deze activiteit helpt peuters ook hun visuele motoriek te ontwikkelen. Deze activiteit is perfect voor ouders die de creativiteit en ontwikkeling van hun kind willen stimuleren.

Sneeuw kleuren

Er zijn tal van winterse knutselwerkjes voor jonge kinderen om deze winter te proberen. Om te beginnen kun je sneeuwpoppen maken, of een ander winterfiguur, met de vingerafdrukken van het kind als verf. Vingerverven is erg leuk, vooral op een sneeuwdag als kinderen kunnen doen alsof ze kardinalen en sneeuw zijn. Er zijn ook andere activiteiten die buiten gedaan kunnen worden waarbij sneeuw een rol speelt, zoals een ijslantaarn maken.

Een andere leuke activiteit om je baby bezig te houden is het mengen van voedselkleurstof en water om een sneeuwvulkaan te maken. Deze activiteit helpt de kleurvaardigheid van je kind te ontwikkelen en tegelijk de motoriek. Het is ook een leuke manier om een gesprek over het weer te beginnen, want sneeuw is vaak de perfecte temperatuur om buiten te spelen. Als je een uitstapje naar een nabijgelegen skioord plant, kun je een sneeuwvulkaan-sensatiebak opzetten. Je kunt er zelfs wat speelgoed bij doen en ze in de sneeuw laten spelen!

Vervolgens kun je proberen een sneeuwcanvas te maken. Maak eerst sneeuwvlokken van wit vloeipapier en voeg kleur toe met druppelaars. Je kunt ook waterverf gebruiken en die met water verdunnen om verschillende motieven te maken. De sneeuw zal in elkaar overgaan naarmate ze drogen. Eenmaal droog is het sneeuwcanvas klaar om te versieren! Een sneeuwpop-sensatiebak is ook een leuke manier om je kind het alfabet te leren.

Raammozaïeken

Een van de beste manieren om je kind aan te moedigen zijn of haar omgeving te verkennen is met raammozaïeken. Voor dit project heb je alleen basismaterialen nodig, waaronder papier, plasticfolie, en een schaar. Het eindproduct kan boven een keukenraam of ergens anders in huis opgehangen worden. Voor wat extra creativiteit kun je ook “stippen” stickers en ongekookte droge pasta gebruiken om halskettingen te maken. De mogelijkheden voor raammozaïeken zijn eindeloos!

Voor je het glasmozaïek aanbrengt, moet je zeker zijn dat het oppervlak droog is. Glas zet meer uit dan andere materialen, en je wilt geen zichtbare sneden hebben. Om zichtbare sneden te voorkomen kun je een glas-tegel knipper of een natzaag gebruiken. Hoewel je een gewone zaag kunt gebruiken, laat een natzaag een schonere lijn achter. Het eindresultaat van glasmozaïeken moet vrijwel onderhoudsvrij zijn.

Plaats een reactie