Waarom je baby om het uur wakker wordt

Merk je dat je baby elk uur wakker wordt, dan zijn er verschillende oorzaken die daar de schuld van kunnen zijn. Of je baby nu tandjes krijgt of gewoon een slechte slaper is, een slaapprobleem kan de oorzaak zijn van het wakker worden van je baby. In dit artikel bekijken we enkele veel voorkomende redenen waarom je baby elk uur wakker wordt en wat je er aan kunt doen. We bekijken ook enkele mogelijke oplossingen om je baby wakker te houden tijdens voedertijden.

Tandjes krijgen is een veel voorkomende reden waarom een baby elk uur wakker wordt

Je baby kan elk uur wakker worden door het doorkomen van tandjes. Je kunt gezwollen, rood tandvlees opmerken en een witte knobbel onder het oppervlak van het tandvlees. Hoewel niet alle kinderziektes met tandjes te maken hebben, kunnen ze wel drie tot vier dagen lang slaapstoornissen veroorzaken. Er zijn ook verschillende manieren om de pijn bij het doorkomen van tandjes te beheersen en te voorkomen dat je weer in de nachtelijke voedingsgewoonte vervalt.

Een paar eenvoudige oplossingen kunnen je baby helpen ’s nachts beter te slapen. Tandjes krijgen is vaak pijnlijk voor baby’s, en de pijn kan enkele maanden aanhouden. Je moet je baby echter nooit dwingen wakker te worden – zelfs niet als hij gezond lijkt te slapen. In deze situatie kun je het beste contact opnemen met een kinderarts en vragen om een recept voor acetaminofen voor zuigelingen.

Behalve met je arts over het probleem praten, kun je ook een slaaproutine creëren. Deze kan bestaan uit een warm bad, een verhaaltje voor het slapengaan, en wat knuffelen. Bedenk dat oververmoeide baby’s gemakkelijker wakker worden, dus probeer te vermijden dat je ze te vroeg naar bed brengt. Een eenvoudige oplossing is om een wakkere tijd in te stellen wanneer je baby naar bed gaat. Je zult blij zijn dat je dat gedaan hebt!

Als je baby vaak wakker is, is doorkomen waarschijnlijk de oorzaak. Als het niet behandeld wordt, kan vaak ’s nachts wakker worden een gewoonte worden. Probeer een paar van deze tips toe te passen en je baby zal spoedig slapen als een pro. In de tussentijd kun je proberen je baby met je stem te kalmeren. Tandjes krijgen is een normale fase in het leven van een baby.

Controleren op licht en lawaai

Als je baby elk uur wakker wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Geluiden van buitenaf kunnen afleiden, zoals de vuilniswagen die voorbij rijdt of de HVAC die aanslaat. Je kunt ook merken dat je baby ligt te woelen vanwege pijn of een vuile luier. Een geluidsapparaat kan helpen om lawaai van buiten te blokkeren, maar het moet op minstens 6-7 voet van de wieg geplaatst worden.

Controleren op swaddling

Je kunt controleren op swaddling door je baby’s armpje uit te steken als hij of zij aan het dutten is. Vaak kan swaddling de oorzaak zijn dat de baby wakker wordt na een dutje en dit is volkomen normaal. De reden waarom dit gebeurt is vanwege de ontwikkeling van de grove motoriek. Baby’s die jonger zijn dan zes maanden zijn het inbakeren al ontgroeid.

Als je denkt dat je baby oververhit raakt, zwachtel hem of haar dan niet in. Je baby te strak of te los inwikkelen verhoogt het risico op oververhitting. Als je baby oververhit is, kun je veel zweten, vochtig haar, blozende wangen en een snelle ademhaling opmerken. Je baby te strak inwikkelen kan ook heupdysplasie veroorzaken, dat is wanneer de kom van de heupen het uiteinde van het dijbeen niet bedekt.

Elk uur controleren op zwachtelen als je baby wakker wordt moet snel en gemakkelijk gaan. Wikkel eenvoudig een deken om je baby’s linkerarm en stop het andere uiteinde eronder. Zorg ervoor dat de deken niet te strak om je baby knelt. Er moet minstens twee tot drie vingers ruimte zijn tussen de borst van je baby en de swaddle.

Ondanks het belang van swaddling is het risico op verstikking minimaal. Het is echter belangrijk te bedenken dat sommige pasgeborenen nog een sterke schrikreflex kunnen hebben, en ongetwijfeld zal dit leiden tot regelmatig wakker worden. Een ander probleem met losse dekens in het kinderbed is de veiligheid. Zorg ervoor dat het bedje van je baby goed omwikkeld is telkens als hij wakker wordt.

Baby wakker houden voor voedingen

De belangrijkste regel voor het geven van borstvoeding aan je pasgeborene is dat je hem tussen de voedingen minstens 2,5 uur wakker houdt. Zelfs als je baby maar om het half uur honger lijkt te krijgen, is dat nog steeds te veel uren om te slapen. Om ervoor te zorgen dat je baby elke keer de maximale hoeveelheid melk opneemt, moet je hem wakker houden tijdens de voedingen. Probeer een voedingsschema of een afdrukbaar schema tot je beschikking te houden. Zo weet je precies wanneer je baby moet eten.

Een andere belangrijke tip voor het geven van borstvoeding is om afleidingen in de omgeving tot een minimum te beperken. Je baby wordt gemakkelijk afgeleid door de televisie, een lawaaierige kamer, of zelfs door andere gezinsleden. Probeer al deze afleidingen tijdens het voeden uit te schakelen. Je kunt zelfs overwegen je in te schrijven voor een borstvoedingscursus. Je kunt leren hoe je een evenwicht kunt vinden tussen de voedingen en kunt herkennen wanneer je baby een dutje moet doen. Door deze tips te gebruiken kun je je baby helpen langer te slapen en minder angstig te zijn!

Een andere belangrijke tip voor borstvoeding is om na elke voeding een fopspeen aan te bieden. Je baby zal meer tevreden zijn met de fopspeen, wat hem helpt beter te slapen. Een droomvoeding is een goede manier om een onrustige baby te kalmeren voor het slapengaan. Als je je baby niet elk uur wakker kunt houden voor voedingen, probeer dan in ploegendiensten te werken of zelfs de roosters van jezelf of iemand anders te veranderen.

Bedenk dat pasgeborenen de eerste dagen en weken na de geboorte veel slapen. Hun lichaam is nog bezig zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder, dus kunnen ze het moeilijk hebben om dag van nacht te onderscheiden. Ook al zijn pasgeborenen slaperig tijdens het voeden, toch krijgen ze meestal gedurende de hele dag genoeg van deze sessies. Dus hoewel het frustrerend kan zijn om je baby in slaap te zien vallen, maak je geen zorgen.

Te vroeg naar bed gaan vermijden

Een van de meest voorkomende redenen voor het veelvuldig wakker worden van een baby is gebrek aan slaap. Terwijl een baby zich de eerste helft van de nacht moe en slaperig kan voelen, kan hij in de tweede helft van de nacht niet in slaap vallen. Vroeg wakker worden is het meest waarschijnlijk het gevolg van een te vroege bedtijd. Zelfs als de baby geen honger lijkt te hebben, moet de eerste voeding minstens een uur voor het slapengaan gegeven worden.

Als je baby toch vaak wakker wordt, kan dat een teken zijn dat hij of zij problemen heeft met de inwendige klok. Als het kind ouder is, hoeft het misschien niet meer zo vaak gereset te worden. In plaats daarvan kan het nodig zijn dat ze leren om weer te gaan slapen. Dit is niet ongewoon voor een kind waarvan de inwendige klok nog in ontwikkeling is. Om dit te voorkomen kun je proberen de bedtijd tien minuten vroeger of later in de nacht te verschuiven.

Een andere reden voor te vroeg naar bed gaan is oververmoeidheid. Als je baby oververmoeid is, kan dat komen omdat hij overdag niet genoeg geslapen heeft. Als je baby 20 minuten nadat je hem neergelegd hebt nog niet gaat slapen, krijgt hij een valse start. In zulke gevallen is het het beste om de bedtijd elke avond met 15-30 minuten te verschuiven. In de regel reageren baby’s het best op consequentheid.

Een andere oorzaak van vroeg wakker worden zijn dutjes. Overdag een dutje doen verlengt het vroege ochtendwaken en houdt de cyclus in stand. Zelfs als je kind ’s morgens niet te vroeg wakker wordt, wordt het ’s nachts toch wakker. Het is niet ongewoon dat een baby ’s morgens om 5:30 wakker wordt en ’s avonds om 7:15 een dutje doet.

Plaats een reactie